Wednesday, March 25, 2009

Plateritos


Kuukausi pohjoisen rannoilla ja metsissä meni lentäen, nyt ollaan taas takaisin kaupungin vilskeessä. Aurinkoiset päivät ja auringonlaskut rannalla ovat vaihtuneet pilvisiin aamuihin, autojen tööttäilyyn ja yleiseen sekamelskaan. Luonnonrauhan näkee nyt vain kuukauden aikana ottamissa kuvissa...

Kuukausi meni lähinnä kolmessa paikassa: Plateritos, pieni kylä jossa Felipen järjestö CEATA työskentelee ympäristökasvatuksen ja metsityksen parissa; Cancas, isompi kylä Plateritosista etelään, jossa Felipen yhdellä ystävällä on lodge-majoitusta rannalla, ja josta löytyy myös tori, rautakauppa ja muut palvelut (Plateritosissa on ainoastaan señoran Julian puoti) sekä Organos, joka on kalastaja/surffikylä vähän Mancorasta etelään. 

Plateritosissa peruspäivä alkoi 7-8 aikaan aamulla, ensin uimaan ja sitten aamupalalle. Nuotio oli sytytettävä äkkiä, sillä hyttyset olivat aika ärhäköitä heti aamusta. Ja sitten uimaan! Sadan metrin päästä löytyy luonnon omia uima-altaita, eli isoja kivenlohkareita rannan tuntumassa, jotka keräävät veden pieniksi altaiksi. Mukava tapa aloittaa aamu!



Aamurutiinien jälkeen suuntasimme kasvipuutarhalle, jossa oli aina kaikenlaista puuhastelua: siementen keräämistä, kuorimista, istutusta ja kastelua. Kaikki siemenet jotka syömistämme hedelmistä ja vihanneksista löytyi, päätyivät aina multaan. Parin päivän päästä mullan alta nousi pientä nuppua, ja kuukauden päästä monet hedelmäpuiden taimista olivat jo 20cm:n pituisia. Aikamoista!




Apulaisina puuhastelussa meillä oli välillä kasvipuutarhan työntekijän Edwinin lapset sekä joskus myös naapurin lapsia, jotka tulivat usein viettämään aikaa puutarhalle. Lapset ovat jo ihan eksperttejä kasvien istuttamisessa ja eri puulajeissa, tietävät enemmän kuin monet aikuiset! Aina välillä kävimme uimassa, kävelyillä metsässä, tai teimme koruja alkavaa kouluvuotta varten. 


Lintubongailua kukkulalla
Birdwatching on the hill




Koti rannalla
Home at the beach




Kasvien lisäksi puuhastelin korujen parissa. Materiaaleja löytyi rannalta roppakaupalla, ja istutukseen tarkoitetuista siemenistä irtautui myös minuun käyttööni joitakin. Pidin myös muutaman korutyöpajan paikallisille naisille, joissa he oppivat perustaidot korujen valmistukseen. Tarkoituksena oli tarjota heille vaihtoehto elinkeinon saamiseksi, sillä alueella on todella heikot työllisyysmahdollisuudet - naisille vielä miehiä vähemmän. Jos jotain haluaa tehdä, on alettava yksityisyrittäjäksi. Ainakin kaksi naisista innostui tekemään koruja myyntiin, ja kesällä odotan ensimmäistä tilausta Suomeen myytäväksi!

Naistenpäivän korutyöpaja
Handicraft workshop for International Women's Day


Mayra ja itsetehdyt korut. Mayra oli työpajan innostunein ja lahjakkain tekijä, ja korujen teosta on nyt muodostumassa osa perheen elinkeinoa. 
Mayra and her seed jewelry. 


Naistenpäivän kunniaksi istutettiin perulainen Hualtaco-puu
For the international women's Day we planted a Peruvian Hualtaco tree






No comments: